Home > Werk & Inkomen > Jong gehandicapten

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28, 7481 EB Haaksbergen Tel: (053) 573 45 67
E-mail: info@noaberpoort.nl

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur.

Jong gehandicapten

Heeft u een arbeidsbeperking en bent u tussen de 18 en 27 jaar? Dan kunt u bij de Noaberpoort terecht met vragen over een uitkering of passend werk.

Vanaf 1 januari 2015 is de Wajong er alleen voor jonggehandicapten die nooit zullen kunnen werken. Jongeren die nu al een Wajong uitkering hebben, houden hun oude rechten. UWV gaat beoordelen welke huidige Wajongers kunnen werken. Voor Wajongers die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, verandert er dus niets. Zij behouden hun volledige uitkering van UWV. Wajongers mét arbeidsvermogen, ontvangen vanaf 2018 een lagere uitkering: 70% van het wettelijk minimumloon in plaats van 75%. Mensen krijgen dus drie jaar de tijd om hun uitgaven aan te passen. Het inkomen van een eventuele partner, spaargeld en ander vermogen, en de kostendelersnorm hebben geen invloed op de hoogte van de uitkering van mensen die nu al een Wajong-uitkering ontvangen.

Nieuwe instroom jonggehandicapten

Iedereen die (op termijn) wel kan werken, maar aangewezen is op ondersteuning valt onder de Participatiewet. Jonggehandicapten met arbeidsvermogen kunnen met vragen terecht bij de Noaberpoort. Alleen jonggehandicapten die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben, kunnen nog een beroep doen op de Wajong.

Banenafspraak

Werkgevers hebben afgesproken dat er tot 2026 jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn 100.000 banen bij bedrijven en 25.000 banen bij de overheid. Dit heet de ‘banenafspraak’. Gemeenten kunnen werkgevers ondersteunen door bijvoorbeeld aanpassingen op de werkplek, extra begeleiding of loonkostensubsidie. Wie werkt, krijgt maandelijks salaris en ontvangt niet langer een uitkering.

Solliciteren met een beperking

Een sollicitatie met een chronische ziekte, handicap of beperking? Lees hier tips voor het maken van een cv, sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek.

Contact

De Noaberpoort is maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur geopend. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u ook contact opnemen via telefoonnummer (053) 573 45 89 of stuur een mail naar info@noaberpoort.nl