Home > Grip op geld

Meer nieuws

Grip op geld

Gepubliceerd: 26-5-2023

Misschien ontvangt u deze maand vakantiegeld. Door slim met dit ‘extraatje’ om te gaan kun je er meer uithalen. Nog geen plannen of pas later op zomervakantie? Denk goed na voordat u het geld besteedt en maak een plan. Overzicht en inzicht in uw geldzaken maakt dat u betere keuzes kunt maken. Nog geen plan? Zet het geld apart op bijvoorbeeld een spaarrekening zodat u het minder makkelijk uitgeeft.

Hieronder een aantal tips over hoe u het ‘extraatje’ slim kunt inzetten.

Aflossen

Liggen er nog onbetaalde rekeningen of heeft u een lening lopen? Aflossen met vakantiegeld is een goede keuze. Leningen en schulden zijn duur en je voorkomt problemen als je ze afbetaalt. Heeft u meerdere betalingsachterstanden of geen overzicht? Maak dan eerst een overzicht en los als eerst de schuld af met de hoogste rente. Soms kan het beter zijn om kleine betalingsachterstanden eerst te betalen omdat daar bijvoorbeeld extra kosten bij komen als je later betaalt. Vind u dit lastig en komt u er niet goed uit? Zoek dan hulp.

Sparen

Als je niet veel spaargeld hebt, is het risico op financiële problemen groter. Ook geeft het meer financiële onrust. Heeft u uw financiële buffer op peil zodat u onvoorziene kosten kunt betalen, zoals een apparaat dat stukgaat of onderhoud aan de auto of woning? Het is slim om geld voor onvoorziene kosten opzij te zetten. Met een buffer kunt u deze kosten zonder problemen betalen. Wilt u weten wat een verstandig bedrag is in uw situatie? Via het Nibud berekent u gemakkelijk dit bedrag. Ga naar: BufferBerekenaar (nibud.nl) voor meer informatie.  

Uitgeven

Ook mensen met betalingsachterstanden of schulden, kunnen een deel van het extra geld gebruiken voor bijvoorbeeld een dagje uit, een weekend weg of het terras. Heeft u nog geen plannen? Denk goed na voordat u het geld besteedt en maak altijd een plan. Overzicht en inzicht in geldzaken maakt dat u betere keuzes kunt maken.

Hulp nodig?

Heeft u moeite met rondkomen, zijn er betalingsachterstanden of andere geldzorgen? Ligt er beslag op uw inkomen en wilt u weten of dit wel correct is? Wacht niet met hulp zoeken want geldzorgen worden vaak erger als u niets doet. U kunt altijd een afspraak maken met een schuldhulpverlener voor hulp of advies. Vanuit de Noaberpoort werken hulpverleners en vrijwilligers samen om u zo goed mogelijk te ondersteunen. Een afspraak maken kan via  hulpbijgeldzorgen@noaberpoort.nl of bel (053) 573 45 67 en vraag naar Berdienke Spikker of Annie Pierik.