Home > Laaggeletterdheid

Meer nieuws

Laaggeletterdheid

Gepubliceerd: 9-9-2019

2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Veel mensen schamen zich ervoor en het hindert hen in hun dagelijkse leven en in hun werk. Tot en met zondag 15 september is het de Week van de Alfabetisering. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Ook in Haaksbergen!

“Deze week krijgen bezoekers van het restaurant in de Hema een speciale placemat”, vertelt Kim Bos, coördinator van het Taalhuis Haaksbergen. “Op deze manier willen we laten zien dat er ook in Haaksbergen mensen zijn die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen én dat het Taalhuis er is om deze mensen te helpen. Door hiervoor aandacht te vragen hopen we dat mensen die hulp nodig hebben de weg naar het Taalhuis weten te vinden.”

Taalmeter

Vanaf september maakt het Taalhuis gebruik van de Taalmeter. “De Taalmeter is een online instrument waarmee binnen een paar minuten duidelijk wordt of iemand mogelijk laaggeletterd is”, geeft Kim Bos aan. “Met de uitkomst van de Taalmeter gaan we met de persoon in gesprek. Als blijkt dat diegene moeite heeft met lezen of schrijven, dan gaan we samen met die persoon kijken hoe we kunnen helpen om het taalniveau te verbeteren.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over laaggeletterdheid of wat het Taalhuis voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Kim Bos, via telefoonnummer (053) 573 46 89 of per mail via info@noaberpoort.nl. Langskomen bij de Noaberpoort kan ook. De Noaberpoort is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Taalhuis Haaksbergen

Mensen die laaggeletterd zijn lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook (klein)kinderen voorlezen. Om deze mensen te helpen is er in Haaksbergen het Taalhuis. Het Taalhuis helpt mensen die (beter) Nederlands willen leren spreken, lezen of schrijven. Dat kan één op één met een taalcoach of in kleine groepen tijdens het wekelijkse Taalcafé. Kijk voor meer informatie op www.noaberpoort.nl/taalhuis-haaksbergen.


Foto: Betty Morsinkhof

Actie Taalhuis