Home > Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers

Gepubliceerd: 26-5-2021

Een op de vier jongeren in Nederland is mantelzorger. Deze jonge mantelzorgers helpen vaak mee om de boel thuis draaiende te houden, omdat hun vader, moeder, broer of zus zorg nodig heeft. Dat levert ze vaak een hoop (kop)zorgen op, maar ook missen ze vaak de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, van 1 tot en met 7 juni, wordt landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren en worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Ook in Haaksbergen.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek of gehandicapt familielid. Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Barbecue voor jonge mantelzorgers

In de Week van de Jonge Mantelzorger organiseert Skillz jongerenwerk (onderdeel van Wijkracht) een gezellige barbecue. “We willen jonge mantelzorgers graag iets leuks aanbieden in deze tijd”, vertelt jongerenwerker Sara ten Breul. “Met deze barbecue willen we jonge mantelzorgers bij elkaar laten komen die hetzelfde meemaken. Zo leren ze andere jonge mantelzorgers kennen die hun verhaal herkennen en kunnen ze ervaringen met elkaar delen.”

Aanmelden

Jonge mantelzorgers tot en met 23 jaar zijn van harte welkom. De barbecue is op donderdag 3 juni van 16.00 tot 19.00 uur en wordt gehouden bij de Theo Scholte-school aan de Van Brakelstraat 3. Uiteraard coronaproof. Aanmelden kan tot zondag 30 mei, via s.tenbreul@wijkracht.nl. Geef dan ook meteen dieetwensen door. Na aanmelding krijgen de deelnemers een bevestiging en meer informatie.

Ondersteuning in Haaksbergen

In Haaksbergen biedt Wijkracht ondersteuning aan jonge mantelzorgers. Naast individuele begeleiding, organiseren zij ook verschillende activiteiten. Neem voor meer informatie contact op met de Noaberpoort, via telefoonnummer (053) 573 45 89 of stuur een mail naar info@noaberpoort.nl. Of kijk op www.noaberpoort.nl. Meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger is te vinden op www.weekvandejongemantelzorger.nl.

Groep tieners