Home > Trots op mantelzorgers

Meer nieuws

Trots op mantelzorgers

Gepubliceerd: 11-11-2021

10 november was de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag lieten we aan mantelzorgers zien dat wij hen waarderen. Een letterlijk schouderklopje zat er dit jaar niet in vanwege corona, maar er werd wel iets leuks bedacht als blijk van waardering. Medewerkers van de Noaberpoort reden door heel Haaksbergen om mantelzorgers te verrassen en wethouder Antoon Peppelman ging langs bij mantelzorger Elly Nieuwenhuis-Botterhuis.

Elk jaar worden mantelzorgers tijdens de Dag van de Mantelzorg in het zonnetje gezet. “Helaas hebben we ook dit jaar vanwege corona geen activiteit georganiseerd”, vertelt mantelzorgconsulent Gerda van der Velde. “Dat is jammer, maar we vinden het belangrijk dat iedereen onbevangen kan genieten. Daarom gingen we dit jaar bij alle mantelzorgers langs om ze te verrassen met een pakketje.” In het pakketje zaten bonnen voor een (lekker) uitje in Haaksbergen én iets voor thuis bij de koffie. “Want tijd nemen voor jezelf geeft energie om de zorg voor een ander vol te houden en daar willen we natuurlijk graag bij helpen”, aldus de mantelzorgconsulent.

In gesprek met

Elly Nieuwenhuis-Botterhuis kreeg haar pakketje uit handen van wethouder Antoon Peppelman. Zij vertelde hem over haar ervaringen als mantelzorger en de invloed die dat al jaren op haar leven heeft. Met veel liefde en aandacht verzorgt zij haar moeder al jarenlang, eerst zo’n veertig jaar ‘in huis’ en ook nu nog, terwijl moeder een passende plek heeft gevonden in de Wiedenhof. Zoals wel meer mantelzorgers is zij bescheiden over haar aandeel in de verzorging van haar moeder. De huisarts en mantelzorgconsulent hebben haar gelukkig goed ondersteund in het beschermen van haar rol, want voor je het weet ga je op de stoel van de wijkverpleegkundige zitten. Dat weet ook Wethouder Peppelman: “In het oosten van het land is dat een bekend gegeven, omdat wij hier gewend zijn om naar elkaar om te kijken. Daar schuilt wel een gevaar in. Mantelzorg is nodig en ook goed en heel vaak fijn voor de mantelzorgers en degene die zij verzorgen, maar er zijn grenzen aan de belasting van naasten. Als gemeente wil je hen op een goede manier ondersteunen”. Daarom heeft Peppelman in Haaksbergen ook steeds gestreden voor een goede ondersteuning van de gemeenschap, door zich hard te maken om bezuinigingen tegen te houden. Op dit sociale beleid hebben wij daardoor gelukkig niet hoeven besparen.

Mantelzorgondersteuning

In Haaksbergen zijn een heleboel mantelzorgers. De gemeente heeft beleid ontwikkeld om mantelzorgers te ondersteunen en de Noaberpoort ingezet om mensen te helpen als dat nodig is. Niet alle mantelzorgers zijn bekend bij de Noaberpoort. “Graag komen we ook met deze mensen in contact”, geeft Gerda van der Velde aan. “Ik vertel ze graag meer over de ondersteuning die wij bieden.” Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerda van der Velde. Dat kan per mail via g.vandervelde@noaberpoort.nl of bel naar (053) 573 45 89. Of kijk voor meer informatie op www.noaberpoort.nl/mantelzorg.