Home > Judo op De Kameleon

Judo op De Kameleon

Gepubliceerd: 11-12-2019

“Wat een geluk dat wij die prijs hebben gewonnen!”, vindt Kim van den Berg, directeur van IKC De Kameleon. De onderbouw van ‘haar’ basisschool deed mee aan een ontwerpwedstrijd van Buurtsportcoach Haaksbergen. Hun cover voor De Beweegwijzer werd beloond met een clinic ‘judo op school’.

Budo Aktief, Judoschool Haagsma en Kei-Fit Budo sloegen de handen ineen om ‘judo op school’ mogelijk te maken. “Voor elk kind heeft judo een toegevoegde waarde”, stelt judolerares Marjolein Besnyöi (Haagsma). “Dit is een super gaaf project dat eigenlijk alle scholen zouden moeten ervaren.” Niet het aanleren van judotechnieken, maar de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen staat centraal. “Plezier in de les, daar gaat het om. Ik wil dat iedereen een fantastische judo-ervaring heeft”, meldt Marjolein.

Gelukt!

“Nou, dat is hier wel gelukt!”, zegt Kim van den Berg. Judo is respect, weerbaarheid, samenwerken, vertrouwen, grenzen aangeven, discipline. Waarden en vaardigheden die er toe doen in onze maatschappij. “Mooi om te zien hoe de kinderen dit oppakken”, laat ze weten. “Ze leren hun lijf kennen en ervaren wat hun gedrag doet met de ander. Ook hebben ze duidelijk het idee ‘dit kan ik!’. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Je ziet nu kinderen opstaan die anders misschien wat teruggetrokken zijn.”

Pootje haken…

Ondertussen hijsen 25 enthousiaste kids uit groep 3 zich in een stoer judopak. Eerst een mooie buiging en dan gaat het beginnen. Rond de toverwoorden hajime (begin) en mate (stop) heeft judolerares Marjolein allerlei leuke spelletjes bedacht. Zoals staan als een beeld, sluipen als een tijger en springen als een kikker. Maar ook pootje haken en (beheerst)vallen. Gelukkig ligt er een dikke judomat. Mirthe (6) straalt. Deze laatste les kijken papa, mama, zusje Milou en opa en oma mee. “Ik vind judo heel leuk”, zegt Mirthe. “En ook het pak is mooi.” Heel wat anders dan haar eigen hippe turnpakje. “Want ik zit op gymnastiek. Dat vind ik nét iets leuker.” Pootje haken, dat heeft ze thuis maar niet gedaan. “De vloer is veel te hard.” Moeder Dorine lacht: “Erg leuk die judolessen. Mirthe is geen stilzitter. Buiten spelen, zwemmen, gymnastiek. Ons hele gezin beweegt. Ook Milou zit op gym. Mijn man Bryan sport op zijn mountainbike. En ik zwem.”

Aanrader

Schooldirecteur Kim van den Berg geniet mee met de kids. “Eigenlijk zouden we zo’n blok judolessen ook in de hogere groepen moeten doen. Zeker nu ik heb gezien en gehoord hoe enthousiast de kinderen zijn. En dat het wat doet met hun zelfvertrouwen en het respect waarmee ze met elkaar omgaan. Een aanrader voor alle scholen!”


De Beweegwijzer

Al het beweegaanbod binnen de gemeente Haaksbergen verzameld in één handig boekje. Dat is kort samengevat De Beweegwijzer. Een initiatief van de plaatselijke Buurtsportcoaches. Zij merkten dat lang niet iedereen weet wat Haaksbergen aan sport/beweging heeft te bieden. En waar je dat vervolgens kan doen. In De Beweegwijzer vertellen zo’n 70 aanbieders - van klein tot groot - op één pagina wat ze in huis hebben, voor welke doelgroep en hoe je contact kunt opnemen. In de loop van december verschijnt het boekje. Het wordt verspreid via de scholen en ligt bovendien op plekken waar mensen samenkomen. Onder meer bij de Noaberpoort, de huisartsen en apotheken.

Judo op De Kameleon. Een aanrader voor alle scholen. (foto: IKC De Kameleon)

Judolessen