Home > Hulplijnen

Meer nieuws

Hulplijnen

Gepubliceerd: 24-2-2021

Nog elke dag komen er nieuwe coronabesmettingen bij in Nederland. Om het verspreiden van die besmettingen zoveel mogelijk tegen te gaan, is er vanuit de landelijke overheid een flink pakket beperkende maatregelen afgekondigd. Die maatregelen zorgen er weliswaar voor dat het virus wordt aangepakt, maar hebben ook veel negatieve gevolgen. Zo worden bijvoorbeeld steeds meer Nederlanders somber of gespannen vanwege het coronavirus.

Noodgedwongen zit heel Nederland zoveel mogelijk binnen. Het is heel begrijpelijk dat sommige mensen zich daardoor somber, gespannen of misschien zelfs angstig voelen. Dat kan gebeuren als u alleen bent, maar ook als u samen met andere mensen woont. Het helpt om af en toe een pauze te nemen. Van uw werk, van de drukte thuis of van het tv-kijken. Ook helpt het om de berichtgeving over het coronavirus even niet te volgen. Een gezonde leefstijl helpt ons ook om mentaal fit te blijven. Het is dan ook verstandig te zorgen dat u gezond eet en zorgt voor voldoende slaap en beweging. Structuur in uw dag helpt ook, zoals elke dag op dezelfde tijd opstaan.

Praat erover!

Praten over uw ongerustheid of zorgen met mensen in uw omgeving kan ook opluchten. Opkroppen is nooit verstandig. Praten met mensen die u vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail en telefoon. Als u er met uw omgeving niet uitkomt, zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger of professionele hulpverlener. Ook kunt u bij aanhoudende klachten terecht bij uw huisarts. De huisarts kan u snel de juiste soort hulp bieden en doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog of een therapeut.

Overzicht van organisaties

Er zijn allerlei organisaties die u kunnen helpen als u somber bent of gespannen vanwege de coronacrisis. Uiteraard kunt u terecht bij het maatschappelijk werk, zonder verwijzing van de huisarts. Aanmelden via de Noaberpoort, elke werkdag van half 9 tot en met half 12. U kunt ook kiezen voor het Steunpunt Coronazorgen. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl. Maar u kunt ook bellen of chatten met verschillende hulplijnen als u over iets wilt praten, iets wilt vragen of iemand zoekt die naar u luistert.

In gesprek