Home > Ontmoetingsbijeenkomst

Meer nieuws

Ontmoetingsbijeenkomst

Gepubliceerd: 2-5-2019

Haaksbergen telt tientallen vrouwen met autisme. Maar zij hebben niet altijd ook die diagnose. Bij vrouwen valt autisme minder op dan bij mannen, waardoor de diagnose vaak laat wordt gesteld. In Haaksbergen organiseren Denise Bijen en Nienke Schuppers van de Noaberpoort een ontmoetingsbijeenkomst op donderdag 6 juni. Hoe is het om de diagnose autisme te krijgen? En om ervaringen te delen? Ze spraken erover met ervaringsdeskundigen Dinie en Jolinda.

Dinie en Jolinda komen allebei uit Haaksbergen. Ze verschillen weliswaar in leeftijd en hebben een andere leefsituatie, maar ze hebben allebei autisme. Dat is onmiskenbaar iets dat de twee vrouwen bindt. Dat gemeenschappelijke stond bij hun eerste ontmoeting uiteraard op de voorgrond. Herkenning en erkenning zijn belangrijk, maar ook het delen van ervaringen en kennis.

Jolinda vertelt dat ze de diagnose pas laat heeft gekregen. “Ik dacht dat het normaal was dat alles zo verschrikkelijk veel energie en moeite kost. Dat iedereen dat heeft. Daarom stond ik mezelf niet toe om meer rust te nemen of mijn leven anders vorm te geven. Ik deed het zoals het hoort.” De diagnose gaf haar inzicht en daardoor meer begrip voor haarzelf. “Nu ik hoor dat veel andere vrouwen dat ook zo ervaren, vertel ik mijn verhaal. Ik hoop dat het vrouwen een duwtje in de rug geeft om contact te zoeken met andere vrouwen met autisme.”

Overprikkeling

Dinie herkent het verhaal van Jolinda. “Het is fijn om contact te hebben met andere vrouwen die hetzelfde ervaren. Alleen dan merk je hoe prettig het kan zijn om in een groep van vrouwen met autisme ervaringen te delen en activiteiten te doen.” Veel vrouwen met autisme hebben snel last van overprikkeling en gaan daarom niet vaak ergens naartoe als het niet nodig is. “Zelf ga ik naar de autivrouwenavonden in Enschede. Dat vind ik heel prettig. Ik hoop dat het lukt om in Haaksbergen ook een groep vrouwen bij elkaar te krijgen.”

Ontmoetingsbijeenkomst

Het kan heel prettig zijn om van anderen te horen hoe zij met lastige dingen omgaan. “Daarom organiseren we een ontmoetingsbijeenkomst voor vrouwen met autisme”, vertelt Nienke Schuppers. “Bezoekers kunnen niet alleen hun ervaringen met elkaar delen, maar ook een bepaald onderwerp bespreken. We willen een gezellige en waardevolle avond zonder te veel prikkels”, aldus Schuppers.

Ervaringsdeskundige

Tijdens deze eerste ontmoetingsbijeenkomst is ook Nynke Zuurmond aanwezig. Nynke is ervaringsdeskundige en heeft haar eigen bedrijf Autisme Positief. Ze geeft onder meer workshops en lezingen om anderen inzicht te geven in hoe iemand met autisme de wereld om zich heen ervaart. Haar ervaringen wil ze deze avond graag met de bezoekers delen.  

Aanmelden

De ontmoetingsbijeenkomst vindt op donderdag 6 juni plaats, van 19.30 tot 21.30 uur in het zaaltje naast de Maranathakerk aan de Enschedesestraat 14 in Haaksbergen. Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Denise Bijen of Nienke Schuppers. Dat kan per mail via info@noaberpoort.nl of telefonisch via (053) 573 47 89.


Denise (links) en Nienke (rechts) spraken met Jolinda (midden) over autisme.

Denise, Jolinda en Nienke