Home > Jonge mantelzorgers

Meer nieuws

Nieuws overzicht

Jonge mantelzorgers

Gepubliceerd: 4-6-2020

Eén op de vier jongeren is Nederland is mantelzorger. Deze jonge mantelzorgers helpen vaak mee om de boel thuis draaiende te houden omdat hun vader, moeder, broer of zus zorg nodig heeft. Dat levert ze vaak een hoop (kop)zorgen op. Het is belangrijk dat jonge mantelzorgers hun zorgen kunnen delen, omdat ook zij overbelast kunnen raken. U kunt daarbij helpen.

Zorgen voor een ander is iets moois. Maar praten over persoonlijke zorgen is niet altijd gemakkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze willen hun omgeving er niet mee lastig vallen of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. “Jonge mantelzorgers bespreken hun eigen zorgen dan ook niet vaak vanuit zichzelf”, geeft mantelzorgondersteuner Denise Bijen aan. “Toch is het fijn om zorgen te kunnen delen met iemand. U kunt een jonge mantelzorger helpen door het onderwerp bespreekbaar te maken en aan te geven dat hij er niet alleen voor staat.”

Ondersteuning in Haaksbergen

“Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn om hierover in gesprek te gaan. Daar kunnen wij bij helpen”. In Haaksbergen biedt Wijkracht sinds dit jaar ondersteuning aan jonge mantelzorgers. “Wij bieden individuele begeleiding, maar organiseren daarnaast ook (als het weer kan) verschillende activiteiten. Speciaal voor jonge mantelzorgers”, aldus Bijen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Denise Bijen. Zij is te bereiken via telefoonnummer (053) 573 45 89 of per mail via d.bijen@noaberpoort.nl.

Twentse week van de Jonge Mantelzorger

Nederland telt ruim 350.000 jonge mantelzorgers. In Twente hebben we 15.000 jeugdigen die opgroeien met een vader, moeder, broer of zus met een beperking, verslaving, psychische problemen of chronische ziekte. De Week van de Jonge Mantelzorger, van 1 tot en met 7 juni, is bedoeld voor alle jonge mantelzorgers in Twente van 4 t/m 21 jaar. Meer weten? Ga dan naar www.weekvdjmz.nl.

in gesprek