Home > Dag van de Mantelzorg

Meer nieuws

Dag van de Mantelzorg

Gepubliceerd: 15-11-2018

Het is al jarenlang vaste prik op 10 november: de Dag van de Mantelzorg. Afgelopen zaterdag werden ook in Haaksbergen mantelzorgers in de watten gelegd. In het Kulturhus genoten zij van een heerlijke lunch mét entertainment. En ze hoefden zelf een keertje he-le-maal niets te doen.

Een bont gezelschap van zo’n 70 mantelzorgers vulde de kleine theaterzaal van het Kulturhus. Mensen die een groot deel van hun tijd voor een ander zorgen. En dan kan het fijn zijn om ervaringen te delen. De lunchbijeenkomst, aangeboden door de Noaberpoort, was echter vooral bedoeld als gezellig uitje. Een momentje voor jezelf. Want daar blijken mantelzorgers lang niet altijd aan toe te komen.

Waardering

Mantelzorgers maken het verschil voor mensen die hulpbehoevend zijn. Dankzij hun ondersteuning kunnen kwetsbare dorpsgenoten thuis blijven wonen en meedoen aan de maatschappij. Wethouder Arja ten Thije bedankte de mantelzorgers voor hun plichtsgetrouwe inzet. “Niemand solliciteert naar de rol van mantelzorger. Het overkomt je. Mantelzorg verlenen, dat gebeurt met liefde. Maar het is wél een hele taak!”, besefte de wethouder. “Altijd staat u klaar voor anderen. Nu zijn de rollen een keer omgedraaid. Deze lunch is een waardering voor wat u doet. Een waardering van ons allemaal.” De wethouder schonk koffie en thee en serveerde goed gevulde groentesoep (uit de keuken van Skillz). Ook jongeren van Skillz en vrijwilligers van Ziens hielpen mee bij de lunch.

Hilarisch

Verhalenverteller Hans Maartens overgoot het middagmaal met een hilarisch sausje. Al grappend verwerkte hij met bloemen de vele facetten van mantelzorg tot een bijzondere decoratie. Zoals geborgenheid, warmte, stevig in je schoenen staan, veerkracht, verbinding, steun en toeverlaat, doorzettingsvermogen. Heel herkenbaar voor de lunchgasten. Eén van hen mocht na afloop het bloemstuk mee naar huis nemen.

Ondersteuning

Eén op de vier Nederlanders verleent mantelzorg. Vertaald naar Haaksbergen zouden dat zo’n 6.000 inwoners zijn. “Niet iedereen heeft daarbij ondersteuning nodig”, aldus Gerda van der Velde. Zij is mantelzorgconsulent bij de Noaberpoort. “Ongeveer 250 Haaksbergenaren staan ingeschreven bij ons als mantelzorger. We zouden er graag méér kennen. Maar veel mantelzorgers herkennen en erkennen zichzelf niet als zodanig. Het is voor hen belangrijk te weten dat ze een beroep kunnen doen op ondersteuning. Dat ze met de meest uiteenlopende vragen bij ons terecht kunnen. We geven tips, adviezen en denken mee.” Gerda van der Velde nodigt inwoners die zichzelf hierin herkennen of andere mantelzorgers kennen die wel een steuntje kunnen gebruiken dan ook uit zich te melden bij de Noaberpoort.


Foto: Betty Morsinkhof

Dag van de mantelzorg